ΓΕΦΥΡΑ

eviahistοry.gr

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ



ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Έχει υποστηριχθεί  ότι το  όνομα «Μαντούδι» οφείλεται στην τουρκογύφτικη λέξη «μαγκντό» ( ψωμί). Μάλιστα υπάρχει  και άλλη άποψη, διαδεδομένη κα ατεκμηρίωτη, που θέλει το “Μαντούδι” να προέρχεται από τα ονόματα “Manduko ή Mandugo(αποδιδόμενα σε βενετσιάνικο
κάστρο ή Βενετσιάνο τοπάρχη). Κρίνοντας  απίθανες και τις  δύο αυτές προϋπάρχουσες εκδοχές, κατέθεσα μια εμπεριστατωμένη ετυμολογία του τοπωνυμίου, η οποία δημοσιεύεται (δυστυχώς, με αρκετά τυπογραφικά λάθη) στο βιβλίο του Αλ. Καλέμη “Ο Κηρέας της Εύβοιας (Εκδ. Κίνητρο, 2001), αξιολογούμενη από το συγγραφέα ως η πλέον ενδιαφέρουσα και πειστικά (σε σχέση με τις προϋπάρχουσες).
  Θεωρώ τα λέξη “Μαντούδι” λατινογενή και σύνθετη εκ των θεμάτων “mant” (manto= παραμένω, διατηρώ) και “ud” (udus,-aum= υγρώδης αδιάβροχος. Δηλούσα δε τόπο, πρέπει να προσδιόριζε αρχικά το ουσιαστικό ‘humus” (θηλυκό) που σημαίνει έδαφος, γη, περιοχή(“humus mentuda”). Κατόπιν παράλειψης  του ευκολονόητου “humus” ο προσδιορισμός εξελίχθηκε στο κύριο όνομα “Μanduka” που δηλώνει τον υγρώδη τόπο, τον τόπο ο οποίος κρατάει μονίμως υγρασία ή νερά. Μαντούδα ονομαζόταν όλη η  περιοχή, εντός της οποίας υπήρχαν μερικά μικρά χωριουδάκια, ανώνυμοι οικισμοί που, ως “παιδιά” της “μάνας” περιοχής, αναφέρονταν συλλήβδην με την κοινή ονομασία “Μαντούδια” (Mantudia). Ενα από τα Μαντούδια φαίνεται πως επισκίασε σιγά σιγά τα υπόλοιπα και τα απορρόφησε, έτσι που διατηρώντας την κοινή ονομασία αναδείχθηκε στο... μοναδικό πλέον Μαντούδι της Μαντούδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή  του Μαντουδίου(όπως και άλλες…) βρισκόταν υπό βενετική κατοχή από τον 13 αιώνα εως τον 15 αιώνα. Κατά δε την τουρκοκρατία, μαρτυρείται στο συγκεκριμένο χώρο η ύπαρξη 6 «ανώνυμων» μικρών χωριών, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η περιοχή ήταν και είναι «φημισμένη» για την υγρασία της. Επιπλέον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι παλαιότερες γενιές έλεγαν «τα Μαντούδια» και όχι το Μαντούδι-γιατί προφανώς έτσι τους παραδόθηκε το όνομα. Όταν μικρός άκουγα τους γέρους του χωριού να λένε τα «Μαντούδια», νόμιζα ότι το έλεγαν ειρωνικά και υποτιμητικά. Όμως απλώς , «κυριολεκτούσαν».    
                                                                                                                                                                              Δημήτρης Μπαρσάκης.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας.
Σχετικά με την υγρασία που αναφέρετε στο κείμενο σας. Είχα ακούσει ένα ευφυολόγημα από έναν κύριο για το Μαντούδι, για να καταλάβω πως στο Μαντούδι βρέχει τακτικά.
Ένας ξένος, που κάποτε χρειάστηκε να μείνει για αρκετό καιρό στην περιοχή του Μαντουδίου λόγω εργασιών, είχε γνωρίσει έναν χωρικό ντόπιο και είχαν αναπτύξει μάλιστα και φιλία. Τον συνάντησε λοιπόν στην Αθήνα πάλι μετά αρκετό καιρό και με την συζήτηση που είχαν, τον ρώτησε..."βρέχει ακόμα στο Μαντούδι;".