ΓΕΦΥΡΑ

eviahistοry.gr

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Δ Ι Κ Τ Υ Ω Σ Ε Ι Σ


                                                       Δ Ι Κ Τ Υ Ω Σ Ε Ι Σ

            Ανοιχτή και πολύπλευρα διχτυωμένη στην εποχή μας η παγκόσμια κοινωνία όσο ποτέ άλλοτε. Τα μέσα πολλά και πολύμορφα. Οι αιτίες το ίδιο. Οι δυνατότητες  αναρίθμητες και ατελεύτητες. 
            Πρόθεσή μου δεν είναι να καταπιαστώ με όλα αυτά, μα να καταθέσω ορισμένες διαδυκτιακές απόψεις οι οποίες  θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πολιτιστική ανελικτική πορεία του τόπου μας (Χαλκίδα – Εύβοια), να προσφέρουν νέες οικονομικές δυνατότητες, και να βοηθήσουν συνάμα στην αλληλοκατανόηση και συνεργασία με άλλους λαούς και τόπους που έχουν κάποια κοινά στοιχεία (καταγωγής, ιστορίας, πολιτισμού, περιβαλλοντικά ή άλλα) με ετούτο το πολυτάξιδο καράβι  του Ευβοϊκού και του Αιγαίου Πελάγους, του πολύιστου και διάχρονου πλοίου της ιστορίας και του πολιτισμού.

            Θέματα τα οποία θα μπορούσαν να απασχολήσουν και άλλους τόπους της Μεσογείου ή της Ευρώπης δημιουργώντας ένα δίκτυο πολύπλευρης συνεργασίας και δράσης με τη Χαλκίδα και την Εύβοια, είναι και ετούτα:
                        Ι. Οι πόλεις των Μουσουργών
                        ΙΙ. Οι νύμφες των Παλιρροιών
                        ΙΙΙ. Τα Εμπορεία της πορφύρας
                        ΙV. Οι πόλεις της γραφής
                        V. Σκαριμπικοί διάλογοι
            Αναφορικά με το κάθε ένα θέμα ξεχωριστά έχουμε να προτείνουμε κι ετούτα:
            Για το πρώτο θέμα, που αφορά τις πόλεις των Μουσουργών, η Χαλκίδα θα μπορούσε να δικτυωθεί  κάλλιστα με τις πόλεις των μεγάλων δημιουργών της συμφωνικής μουσικής (Μότσαρτ – Σάλτσμπουργκ, Μπαχ – Άιζεναχ, Βιβάλντι- Βενετία , Σιμπέλιους – Ελσίνκι, κ.τ.λ.), μέσα από κλιμακωτές δραστηριότητες , όπως: εθνικό και στη συνέχεια διεθνές συνέδριο για το Σκαλκώτα, εθνική και κατόπιν ευρωπαϊκή ή παγκόσμια συνάντηση εκτέλεσης μουσικών έργων του  Σκαλκώτα (μα και άλλων μουσουργών) στην ευβοϊκή πρωτεύουσα από διαφορετικά συμφωνικά σχήματα, θέσπιση εθνικού και διεθνούς βραβείου σύνθεσης  στο όνομα του μεγάλου μας μουσουργού, παρουσίαση έργων του Σκαλκώτα από Χαλκιδείς στις πόλεις των  άλλων Μουσουργών , κ.τ.λ.
            Για το δεύτερο θέμα, θα μπορούσε να γίνει μια πολύπλευρη συνεργασία σε επίπεδο δήμων, σχολείων, τοπικών φορέων με τις ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις στις οποίες παρατηρείται  με ιδιαίτερη ένταση το φαινόμενο της παλίρροιας.
            Τέτοιες πόλεις και περιοχές είναι: το Αμβούργο, η Δουγκέρη, το Λοριάν, οι ακτές  της Β. Σαχάρας , η Γιούτα, και η Ομάχα των Η.Π.Α., κ.ά.)
            Για το τρίτο θέμα -  (αυτό που τιτλοφορείται «Τα Εμπορεία της Πορφύρας») - θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με τα λιμάνια της Μεσογείου στα οποία άνθισε κατά το παρελθόν το εμπόριο της πορφυρούχου κοχύλας, (Φοινίκη – Λίβανος, Χαλκίδα,  Σιδώνα, Κνωσός, Πόλη κ.τ.λ.)
            Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος θα μπορούσε να γίνει με συνεδριακή μορφή και παράλληλη προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ του ‘‘Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού’’, που έχει τον τίτλο: « Τα λιμάνια της Πορφύρας».
            Για το τέταρτο θέμα - (το με τίτλο «Οι πόλεις της γραφής») - η Χαλκίδα και η Κύμη θα μπορούσαν να μονοπωλήσουν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και να αναγνωριστεί η ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στη διάδοση του – εν πολλοίς – χαλκιδικού, διεθνούς πλέον αλφαβήτου, το οποίο εμφύτευσαν στην ιταλική γη οι Ευβοείς  έποικοι της παραρώμιας περιοχής  πριν 2800 περίπου χρόνια,  διαδραματίζοντας έτσι φωτοφόρο ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.
            Πνευματικές συναντήσεις πόλεων – με αντικείμενο την εξέλιξη της γραφής – θα μπορούσαν να ήταν: η Φοινίκη – Βηρυτός,  η Βαγδάτη ως κοινή συνιστώσα και έκφραση των λαών της Μεσοποταμίας, η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου, η Νεάπολη  (Νάπολη)  και η Κύμη της Ιταλίας, κ.ά.
            Για το ζήτημα της γραφής προτείνεται η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στη Χαλκίδα, κατοχύρωση της πατρότητας του χαλκιδικού αλφαβήτου με προώθηση σχετικού φακέλου προς  διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε.,  ΟΥΝΕΣΚΟ, κ.τ.λ.), μόνιμη έκθεση με την ιστορία της γραφής στη Χαλκίδα,  παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και σχετικών προγραμμάτων για μαθητές της Α/Θμιας  και Β/Θμιας Εκπαίδευσης, τα οποία θα παρουσιάζονται εδώ στη Χαλκίδα κ.ά.
            Για το πέμπτο θέμα, τους «Σκαριμπικούς διαλόγους», προτείνεται: εθνική και διεθνής συνάντηση  στη Χαλκίδα μελετητών του έργου του Γ. Σκαρίμπα, συνέδριο διεθνές με θέμα «Οι αιρετικοί της γραφής» στο οποίο θα παρουσιαστούν ανάλογες το δικό μας συγγραφέα πνευματικές μορφές της Οικουμένης, εθνικοί ή ευρωπαϊκοί αγώνες ποίησης, διηγήματος ή δοκιμίου για μικρούς και μεγάλους στο όνομα του Γιάννη Σκαρίμπα κ.ά.
            Για να γίνουν όλα ή κάποια απ’ αυτά χρειάζεται φυσικά χρόνος, οργάνωση, χρήμα. Οι λύσεις πάντα υπάρχουν, φτάνει να δούμε ζεστά ορισμένα ζητήματα και να παλέψουμε για την πραγμάτωσή τους.  Σήμερα, και τα μέσα υπάρχουν (όπως τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, αλλά και οι κτιριακές ή άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις), μα και οι δυνατότητες (πνευματικές και υλικές) και τα κατάλληλα ευρωπαϊκά ή κυβερνητικά προγράμματα, τα οποία μπορούν πολύπλευρα να στηρίξουν τέτοιες σημαντικές  με διεθνή απήχηση πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που τις έχει ανάγκη ο τόπος μας, ο πολιτισμός, η αλληλογνωριμία και η αλληλοκατανόηση  των λαών της Γης, το μέλλον του Πλανήτη μας, το μέλλον της Ζωής (πνευματικής και υλικής).
            Είναι καιρός, λοιπόν,  να δώσουμε φτερά  στον τόπο μας – όπως και οι μακρινοί μας πρόγονοι της πολιτιστικής, οικονομικής και ανθρώπινης διάχυσης και εμβολιασμού με υγιές, αναγεννητικό αίμα όλων των παραλιών της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου – κάνοντάς τον γνωστό και ελκυστικό για τους πολίτες της Οικουμένης.



Κ.  Μπαϊρακτάρης
Σάββατο 20/12/2003




Δεν υπάρχουν σχόλια: