ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜ. ΧΡ. ΣΕΤΤΑ
Σ’ όλη την Εύβοια η Αποκριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια περιοχή της, γιορτάζονταν με μεγάλο κέφι, άφθονο φαγοπότι και γερό τραγούδι. Έπαιρνε πάνδημο χαρακτήρα και το γλεντοκόπι κρατούσε νυχτοήμερα. Το πανηγυρικό ξεφάντωμα άρχιζε με το Τριώδιο (Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου) και έφτανε στο αποκορύφωμά του την Καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή εμφανίζονταν οι περισσότεροι μασκαράδες, οι μ’τσούν(οι) όπως και σήμερα λέγονται και η μάσκα λέγεται μ’ τσούνα. Και τραγουδούσαν ανοιχτά και χωρίς συστολή, ιδίως στην Αγία Άννα πούναι κεφαλοχώρι, τα βωμολοχικά τραγούδια, δηλαδή τα αδιάντροπα και άσεμνα, όπως το ονομαστό και κραυγαλέο τραγούδι της Παπαδιάς και άλλα με παρόμοιο περιεχόμενο και άσεμνη και χτυπητή φρασεολογία.
Τα τραγούδια αυτά αποτελούν δοξαστικό και απροσχημάτιστο ύμνο του αισθησιακού βίου. Έλεγαν κι’ άλλα τραγούδια, μαζί και τα τραγούδια της Κυρά Γιώργαινας με το φιλοσοφικό του καταστάλαγμα:
Τούτ’ η γης, Κυρά Γιώργαινα,
τούτ’ η γης, που την πατούμε.
Ούλοι μέσα θε να μπούμε
Τούτ’ η γης, Κυρά Γιώργαινα,
τούτ’ η γης θα φάει
και σένα με τα φρύδια τα γραμμένα.
Τούτ’ η γης, που θα μας πάρει
Δώστε της με το ποδάρι! Το παρακάτω τραγούδι της χήρας - από την βραβευμένη συλλογή μου από την Ακαδημία Αθηνών - είναι ελευθερόστομο και σπιρτόζικο. Ακόμα εντυπωσιάζει ο ευρηματικός τρόπος της επιβολής κυρώσεων. ‘Όπως και το στοιχείο της σάτιρας και λαϊκής θυμοσοφίας δεν απουσιάζουν.
ΓΙΑ ΦΟΥΓΚΡΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ
1.Για φουγκραστήτε να σας πω τι έπαθε μια χήρα, ή χήρα, η κακομοίρα. Τη βρακοζ... τ’ς έχασε και είπε πως τη μπήρα Η χήρα η κακομοίρα, εγώ δεν της το μπήρα. Αν ίσως και τη μπήρα εγώ, ν’ αδικοθανατήσω. 5. Να γκρεμιστώ στα λάχανα, να πέσω στα μαρούλια. Κι’ απ’ τα μαρούλια στο χαλβά Κι’ απ’ τον χαλβά στην πίττα.
|
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου